21 Şubat 2012 Salı

Büyüten Liderler

ilenyumun dönemecinde, zaten iyi bir rüzgar yakalamıştık. Ama aynadaki resmimizin hipnozuna kapılmadık. Değişen dünyayı doğru algılayıp onunla ve ondan önce değişmeyi düstur edindik. Herkes şirketine sahip çıktı. Yayvan ve çok katmanlı hiyerarşik yapı terk edildi. Piramit sivrildi ve kısaldı. Her bölüm lideri, eskiden sadece kendi sürecine sahip çıkarken şimdi şirketin bütününe de bakıyor. Sistem büyüme içgüdüsüne direnenleri aşıyor, yapay katmanları siliyor. Kurguda rolünü alamayan işlevsizleşip başka yönlere gidiyor. Son 5 yılda yönetim kademesinde önemli değişiklikler olmasına rağmen bu büyüme trendi, yönünü ve yolunu değiştirmedi. Hedefe yönelik yönetim kültürü, katılımcı yönetim, kurumsallaşma ve kurumu geliştirme dilimizden düşmüyor.”

Havelsan Genel Müdürü Faruk Şayman’ın bu şairane değerlendirmesi, son yıllarda büyümede kurumsal yönetimin ve liderin ne denli ön plana çıktığını çok net ortaya koyuyor. Hızlı büyüyen şirketlerin tamamında bunu görüyoruz. Büyüme içgüdüsü, en alttaki çalışandan en üsttekine kadar her bireyin ortak özelliği haline dönüşmüş. Bu dönüşüm ise liderin yetenekleriyle sağlanıyor. Liderler, ekipleriyle beraber hedefe koşan, yüksek performanslı kaptanlar olarak ön plana çıkıyor.

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen de hızlı büyümede liderin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Rotayı doğru çizmek, hedefleri doğru koymak, uygulamadaki gidişatı iyi izlemek etkin bir liderin rolüdür. Lider, yol boyu olabilecek değişimlere uyum sağlamak zorunda. Ekibini ve şirket kültürünü desteklemeli ve bu iki unsurun gelişimine önem vermeli. Kaynak kullanımında da doğru önceliklendirme yapan lider, şirketini hızlı büyütür.”

Bu gerçekten hareket ederek, Türkiye’nin En büyük 500 Özel Şirketi’ni ortaya koyan Capital500 araştırmasında 2003-2007 yılları arasında cirosunu en hızlı artıran 30 şirketi ve liderini mercek altına aldık. Şirketlerini nasıl, ülke büyüme hızının onlarca kat üzerinde büyüttüklerini inceledik:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder